Град Чепеларе (1100м надморска височина) е разположен в центъра на Родопите, на двата бряга на р.Чепеларска. Намира се на 222 км от София, 72 км от Пловдив, 53 км от Асеновград, 30 км от Смолян и около 10 км от Пампорово.
       В Чепеларе е единствената българска фабрика за производство на ски, сноуборд и ски обувки.
       Градът се прочу и като родното място на олимпийската шампионка по биатлон от Нагано'98 Екатерина Дафовска.
       Чепеларе е утвърден ски-център, предлагащ отлични условия за каране на ски и сноуборд от средата на месец декември до средата на месец април, когато средната дебелина на снежната покривка е от 30 до 80 см.
       В непосредствена близост до града се намират най-добрите писти на Балканския полуостров.

Спортен център Чепеларе посреща туристите през 2008 г. с почти 20 км. ски писти, ски пътища и обновен четири седалков лифт. Извършена e цялостна обработка на съществуващите писти и им е поставена маркировка по европейските стандарти.

Една от основните писти в центъра е за напреднали - “червена” с дължина 3250 м. Тя е оборудвана с най-модерната в България система за изкуствен сняг. 47-те оръдия могат да покрият пистата за 100 часа при температура от -3 градуса.  

       На разположение на скиорите е и “зелена” писта за средно напреднали с дължина близо 6 км., както и няколко по-къси писти с различна трудност. За скиорите и сноубордистите е предвидена и “червена трудна” писта с дълбок сняг и дължина 1,2 км.

За първи път у нас всички писти са оборудвани с безплатен безжичен интернет. Така любителите на планината, ските и борда ще могат да сърфират в мрежата от своя лаптоп или мобилен телефон в паузите между спусканията или в близките до пистите заведения.

Вила “Пальонгов” предлага на своите гости,
да ползват услугите на квалифициран ски учител,
както и собствен ски гардероб!

За повече информация, моля цъкнете на иконката:


       За любителите на авто и пешеходните преходи през лятото предлагаме много и разнообразни маршрути.
       Един от тях е до Астрономическата обсерватория на връх Рожен, намираща се на 15 км югоизточно от града, която е отворена за посещения целогодишно. Пешеходният преход от Чепеларе до обсерваторията е за около 2 ч. 30 мин. сред живописната родопска природа.